מרכז גישור "דרך השלום"

חישוב מזונות

חישוב מזונות

שאלת חישוב מזונות היא שאלה רגישה וחשובה מאוד, המעניינת הורים רבים הנמצאים לפני הליך פרידה או גירושין. נושא כלכלת הילדים בתקופה שאחרי הפרידה, הכולל את מימון הוצאות הילדים (הוצאות הכרחיות ושאינן הכרחיות, תלויות שהות ושאינן תלויות שהות) הוא אחד משלושת הנושאים המרכזיים שיש להסדיר במסגרת פרידת ההורים, ונקרא בשם הרווח "מזונות ילדים". 

חשוב לדעת כי נכון להיום במדינת ישראל אין "מחשבון מזונות" קבוע רשמי כזה או אחר, וכי סכום המזונות מורכב ממספר פרמטרים, כפי שניתן לקרוא בהרחבה במאמר שלנו בנושא.

עקרונית, כיום ישנן 3 אפשרויות לקביעת דמי המזונות:

  • הסכם גירושין במסגרת הליך גישור בו ההורים מגיעים ביחד, בסיוע מגשר/ת, להסכמות אודות תנאי הסכם הגירושין שלהם, אשר מאושר ומקבל תוקף של פסק דין
  • פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה, לאחר הגשת תביעה לקביעת מזונות וניהול הליך משפטי 
  • פסק דין של בית הדין הרבני, לאחר הגשת תביעה לקביעת מזונות וניהול הליך משפטי 

בעוד שבעבר חלוקת זמני השהות הייתה לרוב לא שוויונית, בתקופה בה אנחנו חיים כיום המגמה לרוב היא כי ההורים חולקים את זמני השהות עם הילדים באופן כמעט שווה או שווה, כך שהילדים שוהים עם שני ההורים פרקי זמן משמעותיים ולא עם הורה אחד בלבד רוב ימות השבוע. כתוצאה מכך, הן הילדים והן ההורים נהנים מנוכחות, מעורבות וקשר משמעותי, גם במצב בו משפחה אינה מתגוררת יותר בבית אחד.

בעקבות שינויים אלה והתפתחויות שחלו בשדה המשפטי ובשדה המחקרי בכל הנוגע להבנת החשיבות של שהות משמעותית של הילדים עם שני ההורים, התקבלו החלטות מהפכניות גם בפסיקה של בתי המשפט בנושא זה בפרט, ובראייה הכוללת של נושא המזונות בכלל, כפי שנסביר.

החוק במדינת ישראל קובע בענייני מעמד אישי כי הדין החל על אדם הוא הדין הדתי האישי שלו. על פי ההלכה היהודית ישנה חובה על האב לזון את ילדיו ולכלכלם (כאשר ישנה הפרדה בין הוצאות הכרחיות ללא הכרחיות, ומשמעות לגילאי הילדים). כתוצאה מכך, גם במקרים של חלוקת זמני שהות שווה או כמעט שווה בין הורים, הוטל על האב לשלם לאם מזונות מלאים עבור כלכלת הילדים וכך למעשה נוצר מצב בו האב נושא בנטל כלכלי כפול: מצד אחד הוא נדרש להעביר לאם ילדיו סכום מזונות מדי חודש, ומצד שני הוא נדרש לשלם את מלוא ההוצאות של ילדיו כאשר הם נמצאים בביתו ובמחיצתו, כך שלמעשה הוא נושא בהוצאות הכלכלה של הילדים גם עבור הזמנים בהם הם בביתו וגם עבור הזמנים בהם הם שוהים בבית האם. 

בפסיקה שהלכה והתפתחה עם השנים בבתי המשפט לענייני משפחה, ולאחר מכן בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט העליון, נעשו ניסיונות להסדרת נושא זה במטרה להביא לאיזון מסוים, ששיאם בפסיקה הידועה של ביהמ"ש העליון בתיק בע"מ 919/15 אשר קבעה כי במקרים בהם ישנה חלוקת זמני שהות שווה בין ההורים, הכנסות שוות של ההורים וגיל הילדים הוא מעל 6 – ייתכן כי לא יהיה חיוב בדמי מזונות. יצוין כי קביעת המזונות נעשית בכל מקרה לגופו, וכי הלכה זו אינה מחייבת את בתי הדין הרבניים ואף בעת זו הנושא עדיין נדון בערכאות השיפוטיות השונות. 

לסיכומו של דבר, כפי שהסברנו בהתחלה, כיום אין בבתי המשפט לענייני משפחה או בבתי הדין הרבניים סכום או נוסחה קבועים מחייבים  "מראש" לנושא של חישוב המזונות, וכל מקרה של חישוב מזונות נעשה  לפי תקדימים משפטיים וכן התנאים והמאפיינים של ההורים וצרכי הילדים – בהתייחס בעיקר לחלוקת זמני השהות והיחס ביניהם, הכנסות ההורים והיחס ביניהן וגילאי הילדים. 

ילדים לילדים שגילם הוא מתחת ל-6 שנים

כפי שציינו, החידושים שחלו בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה ביחס לנושא המזונות בשנים האחרונות מתייחסים למזונות ילדים מעל גיל 6 בלבד. לגבי חישוב מזונות לילדים שגילם מתחת ל-6 שנים, על פי ההלכה היהודית האב נושא בהוצאות ההכרחיות של הילד, הנאמדות בסכום ממוצע של בין 1300 ל-1600 ₪ (תלוי ערכאה ומיקום), לפני הוספת מדור והפחתה מקובלת בגין חלוקת זמני שהות שווה (לא כולל צרכים מיוחדים ספציפיים של הילד, ככל שישנם). לגבי ההוצאות הלא הכרחיות מקובל כי הן יתחלקו בין ההורים בהתאם ליחס ההכנסות וזמני השהות. 

יצוין כי כאשר להורים המתגרשים יש יותר מילד אחד, הסכום ייקבע עבור כל ילד ואולם החישוב לא תמיד יהיה מצרפי שכן ישנן הוצאות שאינן משתנות משמעותית בהתאם למספר הילדים (משמע: אם סכום המזונות עבור ילד אחד הוא 2,000 ₪, סכום המזונות עבור 3 ילדים לא יהיה בהכרח 6,000 ₪ שכן חלק מההוצאות הן קבועות או לא מאוד מושפעות ממספר הנפשות בבית). חשוב להדגיש שקיים הבדל בין חישוב מזונות בבית הדין הרבני ובין חישוב מזונות בבית המשפט לענייני משפחה. 

חישוב מזונות ילדים מגיל 6 עד גיל 18

כאמור, סדרת פסיקות שונות של בתי המשפט בשנים האחרונות הביאה למהפכה בנושא דמי המזונות עבור ילדים מעל גיל 6, כך שכיום בבתי המשפט לענייני משפחה חישוב מזונות ילדים מעל גיל 6 מחושבים באופן יחסי לפי חלוקת זמני השהות של הילדים עם כל הורה, ולפי יחס ההכנסות של ההורים. כלומר, כיום אין עוד "קביעה מגדרית" אבסולוטית כי האב יזון את ילדיו מעל גיל 6, אלא בוחנים את יכולותיהם של שני ההורים ובהתאם נקבעים דמי מזונות (אם בכלל). 

חישוב מזונות ילדים מעל לגיל 18

על פי חוק, מזונות ילדים משולמים עד הפיכת הילדים לבגירים עם הגיעם לגיל 18. ואולם, מקובל כי החל מגיל 18 דמי המזונות יפחתו לשליש מסכום המזונות המקורי וישולמו עד לתום השירות הצבאי/לאומי של הילד/ה, או עד הגיעם לגיל 20 (לבנות) או 21 (לבנים). קביעה זו נועדה לשקף את הירידה הצפויה בהוצאות עבור כלכלת הילד עם יציאתו מהבית, יחד עם מימון ההוצאות בזמנים בהם הילד שוהה בבית שכן הוא עדיין גר בבית. נציין כי במקרים מסוימים בהם הילד מעל גיל 18 נקבע כי דמי המזונות ישולמו ישירות לידי הילד.

חישוב מזונות ילדים במסגרת הסכם גישור

אז דיברנו על נושא המזונות בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים. מה בנוגע לקביעת מזונות ילדים במסגרת הסכם גישור גירושין?

הסכם גישור הוא הסכם שנבנה בהליך גישור הנערך בין בני זוג המעוניינים בגירושין בהסכמה. כאשר בני זוג רוצים להיפרד בדרכי שלום ובכבוד ולהגיע להסכמות, ללא צורך בהגשת תביעות וניהול מאבקים משפטיים מכוערים, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא באמצעות הליך גישור בו יגבשו בני הזוג הסכמות, בסיוע המגשרת, אשר בהתאם להן ינוסח הסכם הגירושין שלהם. 

הסכם הגירושין שינוסח בגישור יכלול את ההסכמות אליהן יגיעו בני הזוג ביחס לשלושת הנושאים המרכזיים בפרידה: 1. תכנית הורית לחלוקת זמני שהות וקבלת החלטות בנוגע לילדים המשותפים; 2. חלוקת הרכוש המשותף; 3. כלכלת הילדים – הוצאות הילדים והחלוקה בין ההורים, כולל דמי המזונות. קביעת חישוב מזונות בהליך גישור יכולה לאפשר לשני בני הזוג לשעבר להגיע להסכמות בניהם אודות חישוב דמי המזונות, התואמות את היכולות הכספיות שלהם ורצונם לגבי רמת החיים של הילדים, ללא תלות או כפיפות בהלכות משפטיות או תקדימים של בתי המשפט ובתי הדין ביחס למקרים אחרים. 

בהסכם גישור טובת הילדים וטובת שני בני הזוג נלקחת בחשבון – לא באופן אמורפי או מופשט ביחס למשפחה "סבירה" או ממוצעת, אלא באופן אישי המותאם ספציפית לבני המשפחה של ההורים המצויים בהליך הגישור. 

כאמור, במסגרת  הליך הגישור בני הזוג מנהלים שיח ומשא ומתן, בסיוע המגשרת, לקביעת תנאי הסכם הגירושין שלהם הכוללים בין השאר:

  • חישוב דמי מזונות וגובה דמי המזונות שישולמו מהורה אחד לשני
  • אופן חלוקת הרכוש המשותף
  • קבלת החלטה בנוגע לאופן חלוקת המשמרות על הילדים המשותפים

הליך גישור הוא מומלץ מאוד עבור בני זוג המעוניינים להתגרש, ובעיקר עבור בני זוג להם ילדים משותפים. אם אתם חושבים על גישור, חשוב מאוד לדעת שיש השפעה גדולה לבחירה לפנות להליך גישור אצל מגשר שהוא גם עורך דין במקצועו. זאת, משום שכאשר המגשר הוא גם עורך דין יש לו ראייה מקצועית רחבה יותר של הנושא, הוא בקיא בתחומים הרלוונטיים ומודע למשמעות המשפטית של אלו ובעיקר – יש לו את היכולת לנסח בעצמו את הסכם הגירושין של בני הזוג, במקום להפנות את מלאכת הכתיבה לעו"ד שלא נכח בחדר עם בני הזוג ולא היה שותף להליך גיבוש ההסכמות. בצד היכולות המשפטיות של המגשר, תוכלו ליהנות גם מהרגישות, האמפתיה, הקשב וההכלה המאפיינות הליך גישור מקצועי המתקיים במרכז גישור, כך שאמנם הליך הגירושין לא יהיה פשוט מטבעו, אך הוא בהחלט יהיה פשוט יותר ביחס לחלופות האחרות. 

אם גם אתם מתגרשים ורוצים להגיע להסכם גירושין בהליך גישור שכולל גם חישוב מזונות – מרכז הגישור שלנו הוא הכתובת הנכונה ביותר עבורכם. המגשרים שלנו יעניקו לכם שירות מותאם אישית תוך שמירה מלאה על הפרטיות שלכם, במקצועיות וברגישות. 

צרו עמנו קשר עוד היום – ונשמח לתת לכם פרטים נוספים אודות ניהול הליך גישור מקצועי לקראת גירושין בהסכמה.

לקבלת פרטים נוספים ולתיאום פגישת הכרות
שתעשה לכם סדר ותחסוך לכם הרבה כסף, זמן ואנרגיות

השאירו פרטים כאן למטה ונחזור אליכם בהקדם